KUR KURŞANAN KURMAYLAR
İlk "Türk Askeri Devletini" "KURAN" Kağan Mete Han'dır. “KURULTAY" Alp, Kağan, Yabgu ve Tudun’lardan oluşan askeri ve mülki millet meclisi demektir. Ziya Gökalp’e göre ilk Türk KURULTAY'ının KURUCU'su da Metehan'dır. KUR kelimesi Türk Askeri Teşkilatında çok önemli bir kelimedir ve günümüzde hala çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.
KUR, Hun ve Göktürk Alp-Savaşçıların kullandığı "Askeri Kemerdir". KUR KURŞANMAK, "Kemer Kuşanmak" anlamına gelir. Yüksek rütbeli Alp'lar "Çift KUR KURŞANIR". Türk Kağan ve Alp'lara özgü oturuş biçimi BAĞDAŞ KURMAKTIR. Bağdaş KURMAK, eski Hun ve Göktürk, "Askeri İkonografisinde" kullanılan, sembolik oturuş biçimidir. DEVLET KURMAK da yine kökeni KUR olan kökenle bağlantılıdır. Devlet KURMAK ve Bağdaş KURMAK, Askeri Devlet geleneğinin bir yansımasıdır. DEVLET KURMAK, BAĞDAŞ KURMAK ve KURULMAK, kutsal ve özel bir mekana yerleşmek, çevrelemek ve sahiplenmek demektir. KURUL ve KURULTAY ise, bu "Türk Askeri Devletini" yöneten, "Yüksek Rütbedeki" Kağanlar, Alp'lar, Yabgular ve Er'lerin oluşturduğu teşkilatın adıdır.
b_400_300_16777215_00_https___teref.az_uploads_posts_2024-03_1711869735_1.jpg
Hunlar, Göktürkler, Türk Şahi Tiginler, Selçuklular, Osmanlılar, Memluklular ve diğer bir çok Türk Devleti, "Ordu Devlet" sistemi ile yönetilmiştir. Kağanlar ise bu ordunun KURMAY'ı ve Baş Komutanı olmuştur. KURMAY terimi de "Türk Askeri Jargon'una" ait bir kelimedir. KUR, Rütbe demektir ve yüksek rütbeli Alp'lara, KURMAY adı verilir. Günümüzde de özel eğitim almış Subaylara KURMAY rütbesi verilir. GENEL KURMAY tanımının da kökeni budur. KURMAY kelimesi de yüksek rütbeli kişi anlamına gelir. KURŞATMAK, yine Askeri bir tabirdir ve bir bölgeyi ya da orduyu çevrelemek anlamında kullanılır.
KURGAN, çevrelenmiş ve sıralanmış taşlar ile çevrilmiş, mezar demektir ve bu tür mezarlar çoğunlukla Asker yani Kağan, Alp ve Er mezarlarıdır.
b_400_300_16777215_00_https___teref.az_uploads_posts_2024-03_1711869736_2.jpg
Bunların dışında HAYAL KURMAK, KURGU, KURGULAMAK gibi kelimeler de, hayal etmek, düşünmek, planlamak, sistematik hale getirmek, düzenlemek vb. anlamlara gelir ki, yine bir bakıma Askeri Jargona uygun kelimelerdir. Aynı şekilde KURAL, KURALLAR VE KURALCI kelimeleri de, "Türk Askeri" ve "Türk Devlet" disiplini ile bağlantılı olabilecek sözcüklerdir.
KURTARMAK kelimesi de Türkçe KURTGAR kelimesinden evrilmiştir. Elbette KURTARICI tabiri de büyük kahraman savaşçılar için söylenmiştir. KURALAY kelimesi de askeri bir tabirdir ve "KUR KURŞANMIŞ ALAY KOMUTANI" anlamına gelir. MİRALAY ise Farsça Mir-Bey ve Türkçe Alay sözcüğünden oluşur.
b_400_300_16777215_00_https___teref.az_uploads_posts_2024-03_1711869736_3.jpg
KUR yani Kemer, Alplara değer katan ve onlara rütbe kazandırıp değerlerini artıran özel bir kemerdir. Bu yüzden KUR kelimesini “Değer”, “Kıymet”, “Rütbe” gibi de kullanırız. KURUM tanımı da KUR kökünden türemiştir ve ASKERLİK KURUMU şeklinde söylenmiştir. KURUM İngilizce Enstitü karşılığında olan ve yine yüksek rütbeli ve eğitimli insanların çalıştığı yer anlamına gelir. KURULUŞ da aynı anlamdadır.
İlk Türk devletini KURAN Metehan'dan sonra, yeni Türk devletini KURAN ve TÜRKLERİN KURTARICISI, Mustafa Kemal ATATÜRK'tür. O, KUR KURŞANMIŞ, ve Devlet KURMUŞ en büyük KURMAY'dır
Nuray Bilgili.
TEREF
 

Dünyapress TV

Xəbər lenti