Zerdüşt inancı və  İslam... İslam Zərdüştülüktən nələri götürüb
Zerdüşt inancı, İslam inancını doğrudan etkileyen ve öğretileri ondan ilham alan ve insanların Allah'tan gelen İLK din ve mucizeler olduğuna inandıran mitlerin bir parçasıdır..
Bilimsel ve tarihsel olarak mantıklı ve karşılaştırmalı araştırmalarda Farsların dini olan Zerdüşt inananlarının ve İslam'ın dini olan Muhammed inananlarının peygamberlik hadislerinde geçenlerin kökeninin birebir aynı olduğu ortaya çıkarılmıştır..
Örneğin hatırlıyoruz:
1) İsra ve Mirac'ın hikayesi (İslam'da Hz. Muhammed'in gece yarısı yolculuğu)..
Bu hikayenin kökeni Fars mitolojisinde Arda Wiraz Namag isimli Farsça bir kitapta Zerdüşt(Zaradaşht) Peygamberin Asur kanatlı öküze benzeyen büyük bir kuşun Tanrı ile buluşmak üzere gökyüzüne yükseldiği ve ilk cennetten bir meleğin eşlik ettiği
anlatılmıştır..Yedi cenneti gördü, ateşi, çıngırakları ve diğerlerini.. Kitapta cennet ile cehennem arasında bir yer hakkında bir metin de bulundu ki, bu da İslam'da tam olarak bilinen gümrük.. Tüm bunlar, bu efsanelerin ayrıntılarının Hz.
Muhammed'in İslam'daki yolculuğuna ve onların alakasına benzediğini gösteriyor.. Kitapta şöyle der: "Bir çok insanın ruhlarını aynı bedende bulduğum yere geldim, Adar ve Srush'a (Zerdüşt dinindeki melekler) kim olduklarını sordum? Ve neden buradalar? Bana dediler ki: "Buranın adı Hamstagan'dır.. Günahları iyiliklerine denk olan insanların ruhları yaşar.".
Zerdüşt insanlık tarihinde dinlerde kaydedilen ilk cennete yükseliş hikayesidir ve Zoradashtiyan yaklaşık 3500 yıl önce ortaya çıkmıştır..
Pagan Hint dinindeki İsra ve Mirac'ın benzer bir öyküsü de "Aprolophitum" (Andhra Dünyasına Seyahat) adlı Hint kitabında bulunmuştur.. Antik Kızılderililer Andhra'nın gök tanrısı olduğunu söylerler ve göğe ulaşan bir adam vardı Andhra'nın gök tanrısı olduğu yere gelmiş yeşil bitkileri sulayan bir bahçe ve sonsuz pınarlar vardı ve tam ortasında bahçede Jeziah adında bir ağaç vardı.. İslam'da da sedir ağacı olarak adlandırılan şey..
Aslen "El Sarat" kelimesi arapça bir kelime değil farsça yol köprü anlamına gelen bir kelimedir.. Zerdüşth'ün söylediği cennetle birleştirdiği insanların amellerine göre geçtiği olan ve Muhammed'in kullandığı ve müslümanlar arasında dolaşılan kıldan ince kılıçtan keskin herkesin üzerinde yürüyeceği kafirler bassa cehenneme,müslüman bassa cennete gideceği köprüdür..
Hiçbir kutsal kitapta geçmemiş ancak Kur'an ve Hadis-i Şerif'te geçenlere çok benzer Zerdüşt ve Hint kültüründen türetilmiştir.. Bahluca dilinde (Eski Farsça) "hur" sözcüğü İslam'da geçen tam olarak aynı anlamda kullanılmıştır.. Bu büyüleyici kadınlardan eski Fars kitaplarında ve aynı zamanda eski Hint kitaplarında da söz edilmiştir.. "Bu Hur, yeryüzündeki savaş şehitlerinin tadını çıkarmak içindir" denildi; Tıpkı İslam'da müslüman şehitlerin yetmiş iki Hur Al Ain'i cennette geçirmesinin söylendiği gibi..
Namaz, oruç ve iki şehadet:
İki din arasındaki en belirgin benzerliklerden biridir.. Zerdüşth'ün takipçilerine günde beş vakit namaz kıldırmasıdır : Şafaktan önce, gündüzün sonunda, gün batımından önce ve gece olarak secde yapılır..
İslam'a dayatılan dualarlada bu ritüel gerçekleştirilir..
Zaradaştia'da namaz çok önemlidir ve kutsallığı vardır, namazdan önce Zerdüştilerde yüzlerini, bacaklarını ve ellerini yıkayarak temizlenmeleri ve arınmaları farzdır ve dışarı çıkmadan, yemeden, içmeden ve uyumadan önce okudukları duaları vardır..
Zerdüşt sadece kendi taraftarlarına namaz kılmakla kalmadı, aynı zamanda onlara her yılın otuz günü ve her ayın yedi günü oruç tutmalarını da emretti.. Bu da Hz. Muhammed'in Ramazan ayında Müslümanlara farz kıldığı gibidir..
Ayrıca, Zerdüşth dinine girmek isteyen her kimse iki ifadeyi söylesin, yıkansın, arınsınsın ve desin ki:
"Şahitlik ederim ki, Allah'a, zengin iyiliğe inandım ve Kutsal Elçinin Zerdüşt üne uydum. "
Tanrı'nın ilahi ve birliğinin özellikleri : Zaradiştia, tüm eski Pers tanrılarını tek bir tanrıya indirgediği, Ahuramazda'da "Işıklı Bilgelik" olarak adlandırdığı dünyadaki ilk üniter dindir..
Dr. Al-Mahi Ahmed'in "Zaradashtia" kitabına göre Zerdüşt tanrı "Ahuramazda"yı doğmamış ve doğurulmamış, ışık ve sonsuz ışıktır, dünyanın ve evrenin büyük hareketçisidir.. Her şeyin Rabbi, hiçbir yere ve zamana bağlı olmayan ve gizlenemeyendir.. Ve bunların hepsi, bugün herkesin bildiği gibi İslam inancının Allah hakkında taşıdığı vasıflardandır..
Kaynaklar :
https://iranicaonline.org/articles/eschatology-i...
http://www.avesta.org/mp/viraf.html...
https://authenticgathazoroastrianism.org/.../the-five.../
https://zamwi.org/zoroastrianism/
https://www.slideshare.net/jhatt.../islam-and-zoroastrianism
Tarık Demir
TEREF
 

Dünyapress TV

Xəbər lenti